Jdi na obsah Jdi na menu
 

50 výročí založení svazu ZO Němčice n/H

Základní organizace českého svazu chovatelů Němčice nad Hanou byla založena v roce 1960, kdy se 10 chovatelů a chovatelek drobného zvířectva z Němčic a blízkého okolí  rozhodlo v rámci NF založit ZO ČSCH. Jednalo se o zájmovou organizaci sdružující chovatele takřka všech druhů drobného zvířectva, převážně čistokrevného. Brzy po svém založení se stala organizací, v níž její členové chovali exteriérově velmi kvalitní králíky, holuby, drůbež, ale také ovce, kozy a exotické ptactvo.
 

 

První výstava byla uspořádaná již v roce 1961. Celá řada výstav se uskutečnila na zahradě místního kina, místo níž nyní zde stojí nákupní středisko. V roce 1972 získala organizace do pronájmu obecní parcelu na Novosadech, kde byl svépomocí vybudován současný areál.  
Členská základna se rychle rozrůstala a již v roce 1964 byl počet členů kolem stovky. V tomto roce došlo také k odtržení chovatelů kožešinových zvířat, kteří si založili svou samostatnou organizaci pod názvem ZO č.2. Ta vykazovala kvalitní odbornou činnost až  do roku 1991. Zanikla  však z důvodů malého zájmu o výkup kožešin.
ZO, již 43 let vykazuje činnost jako jedna z nejlepších v okrese Prostějov. Díky obětavosti členů byl vybudován již zmíněný areál. Členové svépomocí zbudovali klece, voliéry a další inventář.

 

 

Členská základna byla vytvořena většinou ze členů na odborné výši, jenž tuto organizaci dokázali reprezentovat na výstavách a to nejen na místních, okresních, ale i celostátních, kde získali řadu ocenění. Zastoupení jsme měli i na Evropské výstavě v Brně v roce 1998.
 

 

V poslední době se organizace zabývá výstavní činností k čemuž využívá zmíněný areál na Novosadech. Úspěšné byly dvě výstavy na úrovni olomouckého kraje. Pravidelně pořádáme výstavy místní a ukázkové přehlídky. Výsledky na výstavách máme velmi dobré, umisťujeme se v rámci  okresu Prostějov na čelních místech. Na Evropské výstavě v Nitře získal náš člen titul Šampiona.
 

 

Členská základna čítá v současné době 19 členů.